De beste metselaars van Nederland

Zoekt u een metselaar? Metselaar-ploeg heeft een groot landelijk netwerk van de beste metselaars.

BEL ONS VRIJBLIJVEND op 088 - 11 55 611
LANDELIJK NETWERK ook bij jou in de buurt
BESPAAR TOT WEL 40% vraag een offerte aan

Gevel impregneren

Weerelementen zoals wind en neerslag vergen veel van buitenmuren. Soms ontstaan er hierdoor schimmel- en vochtproblemen. Voorkom dit door je muur te laten impregneren. Deze beschermende laag maakt de gevel waterafstotend en houdt schimmel buiten de deur.

Wat is impregneren?

Bij impregnatie komt er een beschermlaag op een gevel. Impregneermiddel bevat alifatische koolwaterstoffen om in een wand door te dringen. Een combinatie van siloxaan acrylaat dicht poriën en houdt vocht buiten. Deze oplossing beschermt ongeveer tien jaar. Natuurlijk hoeft het niet bij een gevel te blijven. Ook een dak impregneren is zeer verstandig, hier kan vocht immers ook een woning binnendringen. Gelijkmatig aanbrengen van impregneermiddel op alle plekken is lastig, maar zeer nuttig:

  • Het stoot water af zodat vocht niet doordringt naar binnen
  • Vochtschimmels krijgen geen kans
  • De brandvertragende stof in impregneermiddel maakt je woning veiliger
  • Bescherming tegen zure regen
  • Graffiti is makkelijk te verwijderen na het aanbrengen van de beschermlaag

Kan ik mijn gevel impregneren?

Niet elke muur is geschikt om te impregneren. De voegen moeten in goede staat zijn en de wand dient vrij te zijn van scheuren en andere gebreken. Dit allemaal herstellen kan het tot een kostbare klus maken. Maak ook je gevel helemaal schoon en stofvrij voordat de werkzaamheden starten. Doe je dit niet, dan ontstaat er een laag vuil tussen de wand en de impregneer laag. Voor het aangezicht van je gevel maakt impregnatie geen verschil: de transparante stof behoudt de stijl van jouw woning.

metselaar vrouw

Soorten

Er zijn verschillende soorten impregneermiddelen op waterbasis of op basis van oplosmiddelen. Een middel op waterbasis is beter voor het milieu omdat het geen schadelijke stoffen bevat. Heb je een wand met veel kozijnen? Dan kun je impregneercrème gebruiken. Dit trekt dieper in op een gevel dan een vloeibaar middel.

Werkwijze

Impregneren met vloeistof op water- of oplosbasis gebeurt met een lage drukspuit. Verwijder wel eerst het ventiel, anders vernevelt het middel. Voor impregneren met een crème heb je ander materiaal nodig: een blokkwast voor kleine stukken en een langharige roller voor grote oppervlaktes. Impregneermiddel werkt alleen op stenen, dek daarom ramen en deuren af met folie. Na de voorbereiding start het impregneren: werk van boven naar beneden langs de gevel en verdeel de klus op in kleine stukjes. Opdrogen van impregneermiddel duurt tot 24 uur.

Neem contact op met onze specialisten

Een specialist kan jouw woning in een dag voorzien van een beschermlaag. Wil je meer informatie over impregneren of de uitvoering van benodigde herstelwerkzaamheden? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.