De beste metselaars van Nederland

Zoekt u een metselaar? Metselaar-ploeg heeft een groot landelijk netwerk van de beste metselaars.

BEL ONS VRIJBLIJVEND op 088 - 11 55 611
LANDELIJK NETWERK ook bij jou in de buurt
BESPAAR TOT WEL 40% vraag een offerte aan

Metselwerk

Je kunt er niet omheen: metselwerk bepaalt de uitstraling en sfeer van een gebouw. Metselen is een ambacht en vereist enige ervaring. Het is een eeuwenoude techniek waarbij je stenen in een verband op en tegen elkaar legt. Onze specialisten kennen het vak tot in de puntjes en zorgen altijd voor een mooi en stabiel metselwerk.

Voorbereiding

Metselen kan niet zonder sterke ondergrond. Een goede fundering is daarom de eerste stap. Ook is het natuurlijk belangrijk dat een metselwerk loodrecht komt te staan; hiervoor is een metselprofiel nodig. Dit is een houten of metalen stijl die op alle hoeken van het metselwerk staat en even lang is als de hoogte van de uiteindelijke muur. Hierlangs metsel je vervolgens omhoog. Tijdens het metselen dienen de profielen goed vast te staan op de fundering. Deze stel je af met een waterpas. Deze basis is nodig voor de start van het metselen.

Metselverbanden

Metselen is iets ingewikkelder dan simpelweg stenen op elkaar stapelen. De voegen liggen namelijk nooit boven op elkaar, maar verspringen om stevigheid te creëren. Een metselverband heeft twee functies:

  • Sterkte creëren door de positionering van stenen in verschillende lagen
  • Het karakter en uitstraling van een metselwerk bepalen door de steen- en verbandkeuze

In de loop der eeuwen zijn veel verschillende patronen voor metselen ontstaan. Een belangrijk onderscheid maken we tussen halfsteensverbanden en steensverbanden. Het woord zegt het al: een halfsteensverband is bedoeld voor muren van een halve steen dik, die per laag een halve steen verspringen. Een steensverband is dus voor bouwsels van een hele steen dik. Lagen met de kopse zijde van een steen naar voren, wisselen lagen waarin stenen in de lengte liggen af. Een metselwerk is altijd opgebouwd uit een bepaald verband.

metselaar vrouw

Specie

Een bouwwerk is niet van zichzelf zo stevig: er is bindmiddel nodig om te metselen. Met specie of lijm vul je alle ruimtes tussen de stenen om het sterk en stabiel te maken. Specie is een mengsel van metselcement, kalk, zand en water. De juiste verhouding hangt af van de hardheid van de stenen. Ook speelt het gevoel bij metselen een rol, een ervaren metselaar weet met welk mengsel hij een stevige constructie kan maken.

Toepassingen metselwerk

Bij metselen denk je meestal aan een muur. Maar er zijn ook andere toepassingen van metselwerk: het renoveren van een schoorsteen of gevel of de bouw van een pilaar bijvoorbeeld. Met de juiste techniek zijn zelfs ronde vormen geen probleem. Een vakman maakt bogen, gewelven of andere overspanningen zonder gebruik te maken van spanten of balken. Wil jij weten wat een metselaar voor jou kan doen? Neem dan snel contact met ons op.

Neem contact op met onze specialisten

Metselwerk bepaalt de uitstraling en sfeer van een gebouw. Onze specialisten kennen het vak tot in de puntjes en zorgen altijd voor een mooi en stabiel metselwerk. Wil jij weten wat een metselaar voor jou kan doen? Neem dan snel contact met ons op.